Tips & Tricks

 

Zo overtuig je een interviewer ervan dat je die job écht wil

interviewer overtuigenTijdens een sollicitatiegesprek wil een werkgever niet alleen te weten komen of jij de juiste competenties hebt voor de job, maar ook of je de juiste motivatie hebt. Dat aspect kan zelfs zwaarder doorwegen dan je ervaring of je skills. Want wat je nog niet onder de knie hebt, kan je altijd leren. Je moet het alleen willen. Toon dus je enthousiasme in je antwoorden en overtuig de interviewer van je motivatie. Deze vragen mag je verwachten:

1.  Wat weet je over dit bedrijf?

De interviewer verwacht niet dat je de businessstrategie van het bedrijf bestudeerde of dat je het jaarverslag uit het hoofd leerde, maar wil weten hoe jij je nieuwe werkgever ziet. Maak gebruik van deze vraag om je affiniteit met het product of de service van het bedrijf te tonen, en je enthousiasme om deel uit te maken van het team dat erachter zit.

Tip: Probeer zo concreet mogelijk te zijn. Zeg niet alleen dat het bedrijf of het product je aanspreekt, maar vertel er meteen bij waarom en leg in één moeite ook de link met de job. Bijvoorbeeld: ‘X is een jong bedrijf dat telkens met nieuwe producten komt. Die creativiteit is heel inspirerend om ook als marketingmanager te blijven innoveren en op zoek te gaan naar nieuwe manieren om een product in de markt te zetten.’

2.  Solliciteerde je ook voor andere jobs?

Je hoeft niet ‘nee’ te antwoorden om in de gunst van de interviewer te komen. Dat je solliciteert voor meerdere jobs, is heel normaal en het kan zelfs in je voordeel werken dat er nog kapers op de kust zijn. Wat de interviewer vooral wil horen, is hoe hoog déze job op jouw persoonlijke ranglijst staat.

Tip: Heb je binnenkort nog sollicitatiegesprekken, zeg dan dat je rekening houdt met de mogelijkheid dat je niet geselecteerd wordt en daarom ook gesprekken hebt met andere werkgevers. Vertel ook waarom je de voorkeur geeft aan deze job, bijvoorbeeld vanwege de goeie match met je ervaring, of omdat het product je helemaal ligt.

3.  Als ik zou zeggen dat je hier morgen mocht starten, wat zou je dan doen?

Krijg je deze vraag, dan betekent dat niet automatisch dat je morgen een voorstel zal krijgen. De interviewer wil wél weten of je niet op het laatste moment zal afhaken als je wordt geselecteerd voor de volgende sollicitatieronde.

Tip: Is je interesse oprecht, antwoord dan dat je onmiddellijk ‘ja’ zou zeggen en benadruk je enthousiasme. Denk ook aan je lichaamstaal: zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet begint te schuifelen op je stoel en kijk de interviewer recht in de ogen.

4. Waarom wil je voor ons werken?

Deze vraag peilt heel rechtuit naar je motivatie, en zo mag je ze ook beantwoorden.

Tip: Is dit de job die je wil, vertel dan wat je zo enthousiast maakt. Maak ook duidelijk waarom jij nóg gemotiveerder bent dan andere kandidaten: je passie voor de sector, je interesse in het product, je jarenlange ervaring, …

Sollicitatievragen over je werkervaring beantwoorden: de do’s en don’ts

werkervaring sollicitatiegesprekNaast vragen die peilen naar je persoonlijkheid, je opleiding en je vaardigheden, zullen er tijdens een sollicitatiegesprek ook vragen aan bod komen over je professionele ervaring. We geven je een overzicht van de meest voorkomende vragen en vertellen je waar je moet op letten wanneer je een antwoord formuleert.

Wat houdt je huidige job in?

Do: Vertel iets over de taken die je vandaag uitvoert en over de manier waarop
je ze aanpakt. Leg de nadruk op de aspecten die je ook in je nieuwe functie van pas zullen komen. Zo ziet de interviewer dat je gemotiveerd bent en de ervaring hebt om de nieuwe uitdaging aan te gaan.

Don’t: Let erop dat je niet te negatief bent over je huidige job. De interviewer kan dan denken dat je gewoon zo snel mogelijk weg wil bij je huidige werkgever. Concentreer je liever op de uitdagingen die je bij je nieuwe werkgever wél hoopt te vinden.

Noem iets dat je bereikt hebt in je huidige job en waar je trots op bent?

Do: Haal een concreet voorbeeld aan van een project dat je op een goede manier hebt afgewerkt. Vertel wat de eventuele moeilijkheden waren en op welke manier jij daarmee omging.

Don’t: Zorg ervoor dat je niet met je mond vol tanden staat. Zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt, is er altijd wel iets dat je kan vertellen. Denk vooraf na over wat je kan vertellen en hoe je dat zo positief mogelijk kan verwoorden.

Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

Do: Wees eerlijk zonder je negatief uit te laten over je huidige werkgever. Vertel vooral wat je aanspreekt in de nieuwe job, en leg bijvoorbeeld kort uit dat je die uitdagingen en kansen een beetje mist in je huidige job.

Don’t: Geef geen commentaar op je baas of je collega’s, zo maak je een onprofessionele indruk.

Wat vind je niet leuk aan je huidige job?

Do: Vertel rechtuit welke taken je iets minder boeiend vindt, maar geef er een positieve twist aan. Leg bijvoorbeeld uit hoe je erin slaagt om ze toch op een goeie manier af te werken, of wat je doet om ze interessanter te maken.

Don’t: Weid niet uit over conflicten met collega’s of je baas, maar hou het bij voorbeelden die rechtstreeks te maken hebben met je werk.

Je werkt nog niet lang bij je huidige werkgever. Hoe komt het dat je nu al weg wil?

Do: Ging je inderdaad snel weer op zoek naar een nieuwe job, geef dan aan dat je deze vraag verwachtte en leg rustig uit wat je redenen zijn. Misschien is de toekomst van het bedrijf onzeker, is je persoonlijke situatie veranderd, of kreeg je job door interne verschuivingen een nieuwe invulling die je minder goed ligt.

Don’t: Zeg niet dat je één jaar best lang vindt of dat je nu eenmaal veel afwisseling nodig hebt. Zo zal de interviewer denken dat je een jobhopper bent die geen inspanning zal doen om zich in te werken in de nieuwe job.

http://www.stepstone.be/Carriere-Tips/Tips-Trucs/sollicitatievragen-over-je-werkervaring-beantwoorden.cfm

5 mogelijke antwoorden op de vraag ‘Waarom solliciteerde je voor deze job?’

waarom solliciterenVan sommige vragen weet je zeker dat je ze mag verwachten op je sollicitatiegesprek. ‘Waarom solliciteerde je voor deze job’ is er bijvoorbeeld zo eentje. Dat de interviewer al tientallen keren hetzelfde antwoord te horen kreeg, is zeer waarschijnlijk. Hoe formuleer je nu een antwoord dat origineel en toch to the point is? Deze tips helpen je op weg.

1.  Blaak van enthousiasme

De interviewer polst met zijn vraag niet alleen naar de reden van je sollicitatie, maar ook naar de oprechtheid van je interesse. Je kan dus wel het ‘juiste’ of gewenste antwoord geven maar als je niet erg enthousiast lijkt, kan dat je antwoord onderuit halen. Heb je dus écht goede redenen om de job in kwestie te willen, toon dan ook je enthousiasme tijdens het sollicitatiegesprek. Het kan je dat kleine streepje voor geven op andere kandidaten.

2.  Durf persoonlijk te zijn

De hele bedoeling van een sollicitatiegesprek is elkaar leren kennen. Je mag dus zeker wat van je persoonlijkheid prijsgeven in je antwoord. Het zal je bovendien helpen om je antwoord wat concreter te maken. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een job als IT-specialist, vertel dan hoe je vrienden en kennissen altijd al jouw hulp vroegen als ze een IT-probleem hadden, en dat je al je hele leven niets liever doet.

3.  Geef ijzersterke argumenten

Een enthousiaste uitstraling is belangrijk, maar je maakt nog meer indruk als je dat enthousiasme kan combineren met sterke argumenten. Waarom vind je de job zo interessant, wat spreekt je aan, op welke manier sluit ze aan bij wat je al weet en kan, en hoe denk je er verder in te groeien en jezelf te ontwikkelen.

4.  Toon dat je voorbereid bent

De interviewer wil niet alleen weten of je affiniteit hebt met de functie, maar ook of je voeling hebt met het bedrijf en gemotiveerd bent om voor je nieuwe werkgever te werken. Laat dus uit je antwoord blijken dat je op de hoogte bent van waar het bedrijf voor staat en verwijs tijdens het sollicitatiegesprek naar elementen uit de jobaanbieding of naar iets dat je las in de media of op de bedrijfswebsite.

5.  Kijk vooruit

Solliciteerde je in de eerste plaats omdat je weg wil bij je huidige werkgever? Leg daar dan niet de nadruk op in je antwoord, al is het alleen maar omdat een negatieve houding geen goede indruk maakt. Wat je bijvoorbeeld wel kan zeggen, is dat je op dit moment wat uitdaging mist in je werk, en dat je in deze job een kans ziet om je verder te ontwikkelen. Kijk in elk geval vooruit en focus op de aspecten die de nieuwe job zo boeiend maken, in plaats van tijdens het sollicitatiegesprek dieper in te gaan op wat je mist in je huidige job.

Wat breng je niet mee naar je sollicitatiegesprek?

meebrengen sollicitatiegesprekOver wat je moet aantrekken voor een sollicitatiegesprek is al veel geschreven, maar gek genoeg lees je weinig over wat je mag meebrengen naar zo’n interview. Dat je je hond beter thuislaat, wist je hopelijk al, en dat je tijdens je zwangerschapsverlof beter niet mét je baby komt opdagen voor een sollicitatiegesprek ook. Maar er zijn nog enkele zaken die echt not done zijn als je een goede indruk wil maken. We zetten ze voor je op een rij.

Iemand anders

Of het nu gaat om een overbezorgde moeder of een attente vriend of vriendin die je een lift gaf, je neemt geen anderen mee als je op sollicitatiegesprek gaat. Nee, zelfs niet tot aan de receptie. Neem voor de deur al afscheid en laat de ander liever niet in de auto wachten waar iedereen hem of haar kan zien. Zo lijkt het alsof je voor alles iemand nodig hebt om je hand vast te houden. Spreek liever af dat je vriend, vriendin of moeder ondertussen even een wandelingetje maakt of ergens een koffie gaat drinken.

Een take-away koffie

Heb je ‘s ochtends een gesprek en had je geen tijd om thuis een koffie te drinken? Kom dan niet binnengewaaid met een take-away espresso in je handen. Het komt niet echt professioneel over en je kan er alleen maar mee morsen. Idem voor blikjes cola of andere frisdrank. Wacht liever tot je ter plaatse een drankje aangeboden krijgt.

Je telefoon

Je mag je telefoon natuurlijk op zak hebben, maar vergeet het geluid niet af te zetten voor je binnen gaat en leg hem zeker niet op tafel. Als je tijdens een sollicitatiegesprek al telefoontjes verwacht die dringend genoeg zijn om het gesprek te onderbreken, zal de interviewer denken dat je ook tijdens de werkuren voortdurend zal afgeleid worden door je telefoon. En dan hadden we het nog niet over de onprofessionele indruk die je maakt met die grappig-bedoelde-maar-gênante beltoon.

Een product van de concurrentie

Op sollicitatiegesprek bij een sterk merk? Breng dan zeker geen product mee van de concurrentie. Niet dat de interviewer daardoor gelooft dat je alleen maar producten van zijn merk in huis hebt, maar je toont op zijn minst dat je attent en slim genoeg was om er rekening mee te houden.

Foute lectuur

Kom je met de trein en wil je onderweg iets lezen? Dat mag natuurlijk, al loop je beter niet te koop met het feit dat je houdt van roddelblaadjes of erotische romans. Toch niet tijdens je sollicitatiegesprek, waar men enige sérieux van je verwacht. Lees in plaats daarvan voor een keertje de krant, wie weet leer je er wel iets uit dat van pas komt tijdens het interview.

De buit van een dagje shoppen

Besloot je om je sollicitatiegesprek te combineren met een dagje shoppen? Niks mis mee, alleen hoeft de interviewer dat niet per se te weten. Hoe zou je zelf kijken als je iemand je bedrijf zag binnenwandelen met zijn armen vol zakken? Wil je een professionele indruk nalaten, dan haal je de buit van de dag dus beter na het gesprek op. Of je houdt die shoppingtrip gewoon voor een ander moment.

Dit willen interviewers echt horen tijdens een sollicitatiegesprek

horen sollicitatiegesprekDat bepaalde vragen terugkeren in zowat elk sollicitatiegesprek is geen toeval, want uiteindelijk wil elke interviewer hetzelfde horen. Heb je de juiste capaciteiten om de job te doen, pas je bij het bedrijf, en ben je van plan om niet meteen weer op te stappen: elke vraag die je krijgt, is terug te brengen tot een van die drie overkoepelende vragen. Hou ze dus in gedachten wanneer je een antwoord formuleert. We geven je enkele tips om je daarbij te helpen.

 

1. Je vertelt over wat je leerde uit vorige werkervaringen of op school

Om je capaciteiten in te schatten, polst de interviewer in de eerste plaats naar je werkervaring en naar wat je leerde tijdens je opleiding. Zo wil hij te weten komen of jij van aanpakken weet en de job naar een hoger niveau kan tillen. Geef dus geen droge opsomming, maar probeer concrete voorbeelden te geven van je taken, je verantwoordelijkheden, en hoe je die precies invulde.

2. Je zegt iets over je hobby’s en persoonlijke interesses

Om goed te functioneren in een bedrijf moet je persoonlijkheid ook passen bij de bedrijfscultuur. Breng jij je avonden het liefst thuis door met je gezin maar organiseert je nieuwe team geregeld teamactiviteiten na de werkuren, dan zal je het misschien moeilijk hebben om je aan te passen. Doe jezelf zeker niet anders voor dan je bent, want ook jij zal je beter voelen bij een goeie match.

3. Je vertelt wat je al weet over het bedrijf

Vraagt de interviewer wat je al weet over het bedrijf, dan wil hij eigenlijk weten hoe gemotiveerd je bent en hoe groot je loyaliteit is ten opzichte van je nieuwe werkgever. Zorg er dus voor dat je op zijn minst iets kan vertellen. Heb je een eigen visie op de bedrijfsstrategie, geef die dan gerust mee. Zo vertel je meteen ook iets over je capaciteiten.

4. Je draagt vlotte, informele kledij

Ook je houding en je kledij zijn een vorm van communicatie. Draag je een driedelig pak, dan vertel je de interviewer eigenlijk dat je een echte professional bent die zeer nauwgezet werkt en voluit gaat voor zijn job. Kom je terecht in een bedrijf waar een vlotte, informele sfeer heerst, dan mag je kledij ook wat minder stijfjes. Zo ziet de interviewer dat jouw persoonlijkheid past bij de bedrijfscultuur.

5. Je vraagt welke doorgroeimogelijkheden er zijn in het bedrijf

Vraag je tijdens je eerste gesprek al naar de doorgroeimogelijkheden, dan hoort de interviewer meteen dat je ambitieus en ongeduldig bent. In een groot bedrijf waar groei gestimuleerd wordt, kan dat positief zijn. Solliciteer je voor een job in een kleiner bedrijf, dan geef je met deze vraag aan dat het wellicht niet al te lang zal duren voor je op zoek gaat naar een nieuwe job.

6. Je legt uit hoe je een moeilijke situatie in het verleden aanpakte

Als de interviewer jou vraagt om een voorbeeld te geven van hoe jij omgaat met moeilijke situaties, dan peilt hij tegelijk naar je capaciteiten en naar je persoonlijkheid. Eerlijk zijn is dus de boodschap, maar probeer wel een positief voorbeeld te geven. Haal dus geen situatie aan die finaal in het honderd liep, maar vertel een verhaal met een happy einde!

10 Geboden van een sollicitatiegesprek

1. Gij zult niet te laat komen

Te laat komen maakt een zeer slechte indruk.
Kom liever een kwartier te vroeg om rustig te worden:

 • Adem een paar keer diep in en uit
 • Ontspan je spieren
 • Spreek jezelf wat moed in

2. Gij zult goed voorbereid zijn

Ken de volgende zaken goed:

 • de functie waarvoor je solliciteert
 • het bedrijf waarvoor je solliciteert
 • de reden waarom jij de geknipte persoon bent

3. Gij zult verzorgd ten tonele verschijnen

Waarom verzorgd voorkomen?

 • Een eerste indruk maak je maar één keer
 • Niet alleen je diploma’s en wat je vertelt, tellen mee in de beoordeling
 • maar ook je kapsel, je kledij en je voorkomen

 4. Gij zult niet naast de kwestie antwoorden of vaag zijn

Waarom concrete antwoorden geven?

 • Je onderscheidt je van de andere sollicitanten
 • Je maakt een sterkere indruk met specifieke vaardigheden, feiten en gebeurtenissen
 • Door naast de kwestie te antwoorden, lijk je de vragen te ontwijken.

5. Gij zult uzelf zijn, niet liegen en geen komedie spelen

Personeelschefs hebben veel mensenkennis. Ze merken het onmiddellijk als je liegt.

 • Lieg niet; doe je niet anders voor dan je bent
 • Je mag je sterke kanten belichten, maar overdrijf niet

6. Gij zult weten wanneer ge moet zwijgen

Waarom leren zwijgen?

 • Te veel praten wekt de indruk dat je nerveus bent of weinig zelfvertrouwen hebt
 • Het laat zien dat je ook goed kunt luisteren
 • Je laat zo de interviewer ook uitspreken

7. Gij zult vragen stellen aan de interviewer

Door vragen te stellen, toon je interesse.
Welke vragen doen het goed?

 • Kan ik zelf initiatieven nemen?
 • Is er een opleidingsperiode?
 • Met hoeveel mensen zit ik in een team?
 • Wat zijn de promotiemogelijkheden?

8. Gij zult durven toegeven dat je niet alles weet of kent

Je grondig voorbereiden is wijs. Maar het is normaal dat je niet op alle vragen kunt antwoorden.
Durf dan toe te geven dat je niet alles weet. Dan ben je op zijn minst eerlijk.
Als je voor de rest een geschikte kandidaat bent, heb je zo een streepje voor.

9. Gij zult enthousiast en gemotiveerd spreken en bewegen

Onze tips:

 • Praat niet te snel, want dan ga je ook snel ademen en word je onrustig
 • Spreek enthousiast, maar met afwisseling in toon en snelheid
 • Let ook op je lichaamshouding (non-verbale communicatie)
 • Kijk je gesprekspartner recht in de ogen
 • Vermijd kuchen en prutsen aan je kleren
 • Sta en zit rechtop: hangende schouders wijzen niet echt op een dynamische spirit

10. Gij zult niet beginnen met een discussie over het loon

Je loon is maar één bepaald aspect van je baan. Je wilt niet de indruk wekken dat je het allemaal voor de poen doet. Het loon komt dus pas aan het einde van het gesprek aan bod, of wanneer de interviewer erover begint.

 

Bron: Stepstone.be